Miből lesz nyugdíjunk 20 év múlva?
2022. szeptember 23. írta: Nyúl Eszter

Miből lesz nyugdíjunk 20 év múlva?

Ha most 40-50 éves vagy, akkor ez a cikk főleg neked és rólad szól. Bár rengeteg cikket olvastam már a nyugdíjkérdés témájában, legtöbbször hiányzik a számokkal való szemléltetés. Azt már sokan elmondták, hogy nem lesz nyugdíjunk, tegyünk félre és gondoskodjunk magunkról, mert baj lesz. Én most megmutatom nektek, hogy mit is jelent ez pontosan.

istock-1255474879_kicsi.png

Mi a Ratkó-gyerekek gyerekei vagyunk. Ez nem is újdonság, tisztában vagyunk vele, de mégis, a kutya valahol itt van elásva. A Ratkó-korszakban (1950-1956) és a mi időnkben is 1970-es években évente 178-188 ezer gyerek született (1955 a csúcstartó 213 ezer babával). A mi gyerekeink már jóval kevesebben vannak és nagyobb szórásban születtek meg, nincsenek kimagasló számok, de az átlag valahol a 87-94 ezer között mozog, ahogy a grafikonon látszik.


Idén, 2022. január 1-én így nézett ki a magyar lakosság nemekre és korra lebontva:

lakossag_2022_fo.JPG


Ha feltételezzük, hogy 20 év múlva (65 évesen) mi nyugdíjba megyünk és az utánunk következő generációk fognak minket eltartani, akkor ránézésre is látszik, hogy mire figyelmeztetnek a szakértők.

Nézzünk ezt számokban is

A táblázat szerint a mai 0-44 évesek - akik 20 év múlva alkotják az aktív dolgozókat, mert akkor lesznek 20-64 évesek -, ma 5031926 főt számlálnak. És akik ma 45-80 év között vannak – akik 20 év múlva 65-100 évesek lesznek -, 4270906 főt tesznek ki. Most azt mondod, hogy oké, de nyilván nem él mindenki 100 évig. Tegyük fel, hogy 40%-a már nem lesz közöttünk, mert az átlag életkor tényleg nem 100… Akkor maradnak 2,5 millióan.


Ugyanakkor feltételeznünk kell, hogy az utánunk jövő korosztályok sem maradnak telítettek, mert sajnos egyre többen már érettségi vagy diploma után elhagyják az országot és máshol tartják majd el a nyugdíjasokat. (Én azért személy szerint számítok rá, hogy az orvostudomány – az országvezetéssel ellentétben – azért tesz egy szemmel látható ugrást és picit magasabb lesz a nyugdíjasok száma.)

Így aztán a számok tengeréből kievickélve elmondhatjuk, hogy 20 év múlva maximum 2 aktív keresőre hárul majd 1 fő nyugdíjas eltartása.

Mi a megoldás?

Ez két megoldást eredményezhet: vagy csökkenteni kell a nyugdíjakat, vagy a nyugdíjkorhatárt kell emelni. A nyugdíjak helyettesítési rátája (vagyis, hogy mennyi lesz a nyugdíj aránya az átlagbérünkhöz képest) az elemzők szerint 2040-re valószínűleg lecsökken 30%-ra (jelenleg 55% körüli a szám), a korhatár emelését pedig már most is tervezik.

A rossz hír az, hogy Magyarország nem lépett akkorákat az elmúlt időszakokban sem, hogy a következő 20 évre nagy optimizmussal tekinthetnénk, mint jövendőbeli nyugdíjasok.

A jó hír viszont az, hogy ha valaki még most felébred, van még ideje, hogy minderre felkészüljön. Egy jól átgondolt és rendszeresen karbantartott nyugdíjbiztosítással rendkívül jó hozamot lehet összehozni, ami biztosítja, hogy húsz év múlva ne kétségbeesetten menjünk nyugdíjba, hanem boldogan várjuk a nyugodt éveinket.

Tudj meg többet! A részletekért vedd fel velem a kapcsolatot még ma!

Elérhetőségekért kattints IDE.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimegoldasok.blog.hu/api/trackback/id/tr2217938252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása