Kötelező biztosítás: Ki felel a károk megtérítéséért?
2022. április 28. írta: Nyúl Eszter

Kötelező biztosítás: Ki felel a károk megtérítéséért?

Egy autóbaleset szörnyen megrázó élmény lehet. Természetes, hogy az ütközést követő percekben az ember nem tud tisztán gondolkodni. Ezért sokat javíthat a helyzeten, ha már előre utánajársz, mi a teendő egy ilyen helyzetben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működik a kötelező biztosítás, hogy pontosan tudd, mit kell tenned, ha baleset történt.

generali_baleset.JPG

Az autók drága tárgyak, amelyek a tulajdonosuk hibáján kívül is könnyen megsérülhetnek. A széles körű kötelező biztosítás gondoskodhat a lelki nyugalmadról, hiszen így bármi történjen is, a biztosítódra garantáltan számíthatsz!

Nincs még kötelező biztosításod? Esetleg épp kötelezőt váltanál? Válassz a Generali kgfb ajánlatai közül! Kattints a linkre, vagy töltsd ki az alábbi formot, és kollégáink hamarosan visszahívnak:

Nincs még kötelező biztosítása? Esetleg épp kötelezőt váltana?

Kösse meg nálunk KGFB vagy Casco biztosítását! Személyre szabott ajánlattal spórolhat biztosításán!

Elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontban találja. 

Mi a teendő baleset esetén?

Először is mindenképpen ellenőrizd, hogy minden utasod épségben van-e! Valószínűleg mindenki elég zaklatott lesz, ezért próbáld meg kicsit megnyugtatni őket! Ha egyik résztvevő sem sérült meg, az alábbiakat kell tenned a baleset után ahhoz, hogy a baleseti kárbejelentés folyamata a lehető legegyszerűbb legyen.

A legfontosabb, hogy semmiképpen ne hajts el a helyszínről, ezzel ugyanis törvényt sértesz.

  • Azonnal állj meg úgy, hogy ne akadályozd a forgalmat, állítsd le a motort, és kapcsold be a vészvillogót!
  • Ezután győződj meg arról, hogy mindenki jól van, és nyugtasd meg az embereket!
  • Adjátok meg egymásnak az adataitokat a balesetben érintett másik sofőrrel!
  • Jegyezd fel a nevét, a címét és a telefonszámát, és ne feledkezz meg az autója rendszámáról sem!
  • Írd le, milyenek voltak a vezetési körülmények és az útminőség, milyen kár érte a két járművet, és rögzítsd a két érintett autó gyártmányát, modelljét, színét és rendszámát is!
  • Legjobb, ha kitöltötök egy Európai baleseti bejelentő lapot, vagy használjátok az E-kárbejelentő alkalmazást.
  • Ha van rá lehetőséged, készíts képeket!

Mikor kell rendőrt hívni baleset esetén?

Ha vitás helyzetbe keveredtek vagy személyi sérülés történt, rendőrt kell hívni. Ha a másik fél az adatai megadása nélkül elhajt a helyszínről, akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján sajnos nincs lehetőséged kárigény rendezésére – kivéve, ha az ismeretlen gépjárművel okozott baleset halált vagy súlyos személyi sérülést okozott. Ebben az esetben a Kártalanítási Számla kezelőjének van helytállási kötelezettsége.

Amennyiben halál, vagy személyi sérülés nem történt, úgy járműkároddal kapcsolatban fordulj casco-biztosítódhoz! Kárigényedet csak a cascód vagy a casco típusú kiegészítő biztosításod alapján tudod érvényesíteni!

Ilyen kiegészítő a Generali kötelezőjéhez köthető Önvédelem biztosítás.

Ne kérj bocsánatot, és ne ismerd el a felelősségedet addig, amíg pontosan fel nem mérted, mi történt, ez ugyanis a későbbiekben felhasználható ellened.

Kötelező biztosítás: ki a felelős?

Egy balesetnek sokféle oka lehet – például gyorshajtás vagy nem megfelelő figyelem a holtterekre –, és nem mindig egyértelmű, ki vagy mi tehető felelőssé értük. A kártérítés meghatározásához azonban elengedhetetlen, hogy megállapítsuk, ki hibázott. Kisebb javítások esetén persze lehet, hogy nincs is értelme kárigényt benyújtani, nagyobb károk esetén azonban felbecsülhetetlen segítséget jelenthet a biztosítás.

Azonban akár benyújtod a kárigényt, akár nem, mindenképpen jelezned kell a történteket a biztosítódnak. Ha pedig a kártérítés igénylése mellett döntesz, a biztosítók fogják elbírálni a felelősség kérdését.

Következzenek tehát a lehetséges forgatókönyvek és az egyes esetekben elvégzendő teendők.

1. Ha te voltál a hibás
Ha úgy gondolod, te hibáztál, és ezzel a másik sofőr is egyetért, elég egyértelműek a teendőid. Vagy te magad téríted meg az okozott kárt, vagy bejelentitek a biztosítódnál a kárt mindketten. A biztosító megállapítja a felelősséget, és a szükséges dokumentumok beérkezése után kifizeti a károsultnak a kártérítést. A te károdat akkor fizeti ki a biztosítód, ha van casco biztosításod, vagy a kötelező mellé köthető casco típusú kiegészítő biztosításod. Ilyen kiegészítő a Generali kötelezőjéhez köthető Önvédelem biztosítás.

2. Ha a másik sofőr hibázott
A lehető legrészletesebben mutasd be a káresemény körülményeit a károkozó biztosítójának, így bizonyíthatod, hogy nem te voltál a vétkes. A felelősség megállapítása után a te károdat – pl. az autód javítási költségeit – a másik sofőr biztosítása fogja fedezni.

3. Ha a sofőr nem a saját járművét vezeti
Ha a károkozó sofőr üzembentartóként van bejegyezve, akkor az ő felelőssége kötelező biztosítást kötni, és ez a biztosítás fedezi a kárt. Ha nincs üzembentartóként bejegyezve, akkor a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója által kötött kötelező biztosításra kell rendezni a kárt.

4. Ha mindkét fél hibázott
Ilyenkor a károk költségei megoszlanak a sofőrök között. A felelősség aránya azonban nem feltétlenül egyenlő, az esetek döntő többségében bírósági döntés alapján kerül meghatározásra.

6. Ha az időjárás tesz kárt az autódban
Ebben a helyzetben csak a casco biztosítás nyújt védelmet, vagy a kötelezőhöz köthető casco típusú kiegészítő biztosítás.

Ilyen kiegészítő a Generali kötelezőjéhez köthető Természeti kár biztosítás.

7. Ha a parkoló autód sérül meg
Ha valaki kárt tesz a parkoló autódban, de nem hagyta meg az adatait, akkor csak törés casco jelent védelmet.

(Forrás: blog.generalielorelatok.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyimegoldasok.blog.hu/api/trackback/id/tr9117819259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása